25 лют. 2012 р.

Свято рідної мови


(розгорніть рамочку, натиснувши на слов «Детальніше» під нею)

Читайте наше – шануйте рідне!
(До міжнародного дня рідної мови)

О, мово рідна, що без тебе я?
Коли я пісню чую колискову
Я подумки радію і співаю,
І словом Бога і людей я прославляю.
А ще уклін тобі, о мово – ненько
Моя кохана і моя рідненька.
                                               Тетяна Гец.

Мова – духовний скарб нації. Це  не просто засіб спілкування, це те, що живе в наших серцях. З малечку кожен із нас повинен в першу чергу створити у своїй душі світлицю, у якій зберігається національний скарб – мова.
Цього року свято рідної мови, що відбулося в читальному залі районної бібліотеки, зібрало чималу кількість шанувальників рідного слова, а саме освітяни учбових закладів міста та сіл району, методисти відділу освіти районної державної адміністрації, студенти бібліотечного курсу Тульчинського училища культури, письменники та поети літературно – мистецького об’єднання «Оберіг».
Кожному народові дорога його мова. Народна мудрість говорить: «Рідна мова дорога людині,  як саме життя». Без мови не може існувати народ, його культура, ми – українці – горді тим, що маємо свою державу, свою мову. Хоч, як не  глумилися із нашої мови, принижували і забороняли, нехтували і не хотіли її чути, сьогодні вона виходить у світ повноправно і впевнено. Саме так розпочала свято методист відділу освіти Соловей Наталя Зокіївна.
На святі представили свою літературну композицію студенти III бібліотечного курсу Тульчинського училища культури, які проходять виробничу практику у Тульчинській ЦРБ. Це -  Хавара Ірина, Кукуруза Оксана, Білоус Наталя, Боднарук Вікторія, у виконанні яких слова літературної композиції   звучали  як заклик:
                         Тож мову вчи і прислухайся,
                         До того, як вона звучить,
                         І розмовляти так старайся,
                         Щоб всім її хотілось вчить!
Слід відзначити літературно – пісенну композицію «Хай лунає пісня на добро», підготовлену учнями 4-5 класів ЗШ №1  I–ІII ст. під керівництвом  Дудник Світлани Анатоліївни. Учні вітали гостей свята піснями, створювали неповторну ауру і налаштовували  всіх на позитив.
Слово - найтонше доторкання до серця, воно може стати ніжною і запашною квіткою, живою водою, що повертає віру в добро. Дивовижна сила слова, мелодійна мова поезії, магія української пісні – ось такі сучасні емоційні заряди дарували учні ЗШ №3, ЗШ №2, та викладачі української мови  та літератури Демченко Галина Олександрівна, Булавук Людмила Анатоліївна. Зачаровували своїми піснями учениці ЗШ № 2 Ляшенко Алла та Мазур Марина. Петрунько Володимир, учень 11 кл. Богданівської школи представив свій твір «Деякі зауваги щодо нашого сьогодення», в  якому звучить попередження тим, хто зневажливо ставиться до рідної мови, тому не може й сам викликати поваги до себе.
Доповненням свята стала вистава з драми – феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», яку підготували учні 11 класу ЗШ №1, викладач Басиста Тетяна Андріївна.
В програмі свята звучала поезія, яку читала поетеса Алла Гавришко. Гостей свята вітала Фолюшняк Євгена Василівна, завідувач заочним відділом Тульчинського училища культури, яка підкреслила, що мова наша українська – це золотий запас голосу душі народної, з якого виростаємо, яким живемо і завдяки якому маємо велике право і гордість іменуватися народом українським. Бережімо, шануймо нашу чудову українську мову!
Вона, як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот,
І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ!
Доповненням до свята стала книжкова виставка «Читайте наше – шануйте рідне», підготовлену студентами виробничої практики.
Свято завершилося, але насолода від почутого ще довго буде зігрівати наші серця і додавати всім нам натхнення і віру, бо кожний присутній відчув, який неоціненний скарб є наша рідна українська мова.
                  
                                         Нурізянова Т.П., зав відділом обслуговування
                                                                                                                             Тульчинської ЦРБ


nurizjanova
                                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар