12 лют. 2012 р.

Бібліотека– центр місцевої громади

(розгорніть рамочку, натиснувши на слов «Детальніше» під нею)

Бібліотека– центр місцевої громади


 Сьогодні бібліотека працює, як творча лабораторія: ,,Трансформація методичної та інформаційної діяльності”, як інформаційний потенціал місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади. У рамках районних програм формуються фонди:

- офіційних видань районної адміністрації та органів місцевого самоврядування;

- опублікованих документів ,,Статистична інформація про стан економіки, екології, здоров’я, демографії, освіти, культури та інших напрямків”;
- неопублікованих видань;
- довідкових видань.
Бібліотека– є осередком безкоштовного доступу до всіх інформаційних ресурсів.

(розгорніть рамочку, натиснувши на слово "Детальніше" під нею)
Районна громадська організація ,,Літературно-мистецьке об’є-днання ,,Оберіг”;Тісна співпраця з громадськими організаціями міста такими як:
- районна громадська організація ,,Світ інформації”;
- районна громадська організація ,,Спілка юристів України”;
- районна громадська організація ,,Районна рада ветеранів”;
- районна громадська організація ,,Районна спілка ветеранів Афганістану”;
- районна громадська організація ,,Союз Чорнобиль України”;
- районна громадська організація ,,Товариство охорони па-м’ятників історії і культури”;
- районна громадська організація ,,Земляцтво”;
- районна громадська організація ,,Гречна пані”;
- районна громадська організація ,,Українські реєстровані козаки”;
- районна громадська організація ,,Спілка підприємців Тульчина”;
- районна громадська організація ,,Захист дітей війни”;
- районна громадська організація ,,Спілка жінок Тульчинщини”;
- районна громадська організація ,,Зелений світ”
призвела до кооперації і об’єднала всі ресурси для вирішення конкретних інформаційних завдань(див. додаток 1).
Важливим напрямком діяльності є інформування і просвітницька робота серед громади міста, активна участь в акціях, які сприяють згуртуванню громадськості та широкого провадження інновацій у всіх сферах суспільного життя. Так, розпочалася реалізація проекту DESPRO, ініціатором якого виступили районна державна адміністрація, районна і міська ради, налагодивши співпрацю з міжнародними донорськими організаціями, а саме: ,,Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва”, ,,Швейцарсько-українським проектом DESPRO”.
Саме тут – у Регіональному Центрі Інформації відбуваються зустрічі робочої групи по реалізації міжмуніципального проекту з питань інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами (див. додаток 2).
Тематичні папки-накопичувачі ,,Розпорядження голови райдержадміністрації”, ,,Рішення сесії районної ради”, ,,Рішення сесії міської ради”, ,,Регіональні програми”, ,,Інформаційно-аналітичні матеріали з питань місцевого самоврядування”, ,,Програми реформування системи охорони здоров’я, освіти, агропромислового комплексу, земельної політики” дозволяють виконувати різноманітні інформаційні запити, надавати відповідні послуги.
Інформаційне забезпечення представників місцевої влади здійснюється відповідно до потреб керівників і провідних фахівців райдержадміністрації, районної та міської рад. На замовлення виконуються інформаційно-аналітичні довідки, бібліографічні списки, огляди та проводяться інформаційні дні.

Так, відділ обслуговування здійснює інформування спеціалістів, які отримують інформації за темами:
- ,,Законодавча основа місцевого самоврядування”;
- ,,Взаємодія органів місцевого самоврядування з підприємствами і установами, які знаходяться на підпорядкованій території”;
- ,,Місцеві фінанси, бюджет, податок і збори”;
- ,,Нове у соціальному захисті населення”;
- ,,Використання земель на території, підпорядкованій місцевому органу влади”;
- ,,Податкове право в Україні”;
- ,,Земельна реформа”;
- ,,Мовна політика в державі”;
- ,,Альтернативне енерго та теплопостачання”;
- ,,Управління і керівництво комунальною власністю”;
- ,,Відповідальність посадових осіб органів місцевого самоврядування”.
Традиційні круглі столи, які відбуваються в партнерських відносинах з  представниками районної ради, структурних підрозділів райдержадміністрації, місцевих ЗМІ, ветеранів НРУ проходять за темами:
- ,,Незалежність: від першого кроку до сьогодення”;
- ,,Без права на забуття”;
- ,,Екологія – дзвони сьогодення”;
- ,,Мова моя – українська”.
Навчальні семінари по реалізації районних Програм таких як:
- ,,Кожна краплина має значення”;
- ,,Планування соціального проекту в громаді”
проходять в Центрі Регіональної Інформації.
Проведення спільних заходів з громадськими організаціями дає можливість об’єднуватися у великі загальнорайонні заходи – такі, як ,,Тиждень європейської місцевої демократії”, що включає одночасно національні і місцеві заходи, які проводяться місцевими органами влади з метою поширення інформації про демократію і сприяння ідеї демократичної участі.
Європейський тиждень місцевої демократії, який проходив з 5 по 10 листопада 2011 року – є щорічною подією, що включає зустріч з місцевими органами влади. Головною метою є активізація розповсюдження інформації щодо принципів , надбань та досягнень функціонування місцевої демократії в Україні та Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залученню до прийняття управлінських рішень.
За сприянням громадських організацій ,,Світ інформації”, ,,Спілка юристів України”, ,,Союз Чорнобиль України” відбулися круглі столи, семінари, Дні відкритих дверей у місцевих радах, єдині дні інформування населення, зустрічі з молоддю, інформаційні години та інші просвітницькі заходи на теми:
,,Ми різні – ми рідні”;
,,Гармонія в різноманітності”;
,,Толерантність – шлях до Європи”;
,,Мені небайдуже”.

Бібліотека–  центр правової освіти.

Відділ обслуговування районної бібліотеки вже багато років є осередком право просвітницької роботи. Завдяки тісній співпраці з районним управлінням юстиції, консультативний центр з юридичних питань ,,Право” отримав новий імпульс.
Всі заходи спрямовані на роз’яснення всім користувачам громади вимог діючого законодавства України. Створення безкоштовної, систематичної юридичної допомоги, особливо малозабезпеченим верствам, пенсіонерам, інвалідам, молоді і всій громаді дало можливість реалізації процесу правових знань.
Значну роль у задоволенні інформаційних потреб користувачів відіграє довідково-інформаційний фонд, який створений при Р І Ц. Звернення такі як: ,,Земельна реформа”, ,,Соціальний захист”, ,,Увага! Перерахування пенсій”, ,,Зміни в комунальних послугах”, ,,Банківське право – як діяти” користуються великим попитом серед громади міста.
Використання широкого спектру форм і методів роботи з правової освіти, дало можливість забезпечення виконання районних програм ,,Стоп – насильству” і ,,Профілактика злочинності”.
В рамках цих програм вже не один рік діє ,,Університет права”, мета якого є – підвищення рівня культури та вдосконалення системи правової освіти.
Саме ,,Університет права” став великим помічником для студентів та учнів шкіл міста. Популярністю користуються рекламні звернення до користувачів такі, як сайт Верховної Ради України та сайт нормативних актів України.
Учасники ,,Університету права” створюють власні теми занять, по найбільш запитуваних темах:
,,Профілактика правопорушень серед неповнолітніх”;
,,Кримінальна відповідальність неповнолітніх”;
,,Кожна дитина має право”;
,,Право бути абітурієнтом”;
,,Працевлаштування”;
,,Знайомтесь – новий закон”;
,,Я і мої права”.
Саме по цих темах були проведені цикли заходів, це засідання круглих столів, рольові ігри на теми: ,,Юні прокурори, судді, адвокати”, ,,Знай свої права, виконуй свої обов’язки”, брейн-ринги ,,Право в нашому житті”.
Систематично проводяться зустрічі з працівниками правоохоронних органів, мета яких допомогти молоді в захисті своїх прав і на своє моральне-етичне зростання, створення психологічно-правового комфорту в сім’ях. В рамках цих занять проведено правові навчання ,,Право і справедливість” за участю юристів і психологів.
Набули популярності такі теми: ,,Наркоманія – пастка для юнаків”, ,,Важка доля – хто винний”, ,,СНІД – трагедія і біль”.
Правовий тиждень, який проходив з 10 по 16 лютого 2011 року зібрав чималу кількість учасників – студентську молодь, учнів 9-10 класів загальноосвітніх шкіл району. Проходили рольові ігри, правові діалоги, тренінги з начальниками дільничних інспекторів міліції  Тульчинського РВ УМВС України.
Про дієвість ,,Університету права” свідчать багато позитивних фактів. Один серед яких – зменшення правопорушень серед молодих людей.

Бібліотека –  центр екологічної освіти.

Формування екологічної освіти, громадських відносин людини з природою – один з важливих напрямків роботи бібліотки. інноваційні методи роботи з усіма верствами населення, співпраця з органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями, керівниками і фахівцями підприємств сприяє поповненню інформації про екологічний стан регіону, екологічні тенденції в його розвитку, джерела забруднення довкілля і продуктів харчування.
Долучившись до проведення місцевої акції, приуроченої Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища, було проведено ряд заходів на тему ,,Край і екологія”, експрес-інформації, дайджести, огляди літератури, виставки-роздуми:
,,Планета у нас одна”;
,,Право на здорове життя”;
,,Жити в гармонії з природою”.
День пам’яті ,,Трагедія і біль Чорнобиля” висвітлена через виставку-реквієм.
,,Без права на забуття” – під такою назвою відбулося засідання круглого столу, вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС за участю громадської організації ,,Союз Чорнобиль України”. Йшлося про законодавство, яким регулюються виплати Чорнобильцям, медичне забезпечення, рівень забрудненості території Тульчинського району.
,,Життя прекрасне – тому радій, але завжди розумно дій” – під такою назвою відбувся тренінг, організований обласною організацією ,,Джерело надії”. Під час проведення тренінгу відбувся перегляд літературу на тему: ,,Право на здорове життя”, а також перегляд документів ,,Екологічний портрет Тульчинщини”.
Екологічний тренінг із студентами ІІ бібліотечного курсу Тульчинського училища культури на тему ,,Екологія – діагноз ставить населення” пройшов за участю громадської організації Товариства охорони природи ,,Зелений рух”. Підняті такі важливі питання ,,Земля хворіє – озирнись в турботі”, ,,Чиста вода – чисті продукти”, а виставка-роздум ,,SOS! Планета в небезпеці!” дала можливість на роздуми всім жителям Землі. 

Відділ обслуговування сьогодні – це своєрідний інформаційний центр, центр розвитку і інтелектуальних та творчих здібностей користувачів, центр спілкування, дозвілля та релаксації.
Прагнення оновити зміст та форми спілкування з читачами, створити комфортне інформаційне середовище, яке б відповідало різнобічним уподобанням, вже приносить вагомі результати. Тільки на минулий рік відвідування масових заходів становить 1760.
Активна співпраця з установами, громадськими організаціями, освітніми закладами сприяла діяльності, щодо пропаганди державних свят, знаменних і пам’ятних дат України, творів класиків та українських поетів.
Новорічні Різдвяні зустрічі ,,Ой, радуйся, Земле –  син Божій народився!” традиційне розпочали новий 2011 рік. Вихованці воскресної школи Кафедрального собору Різдва Христового під керівництвом отця Ярослава представили театралізовану виставу ,,Різдвяне дійство”.
Дитячі садочки ,,Сонечко”, ,,Бобренятко”, студенти ВПУ-41 дарували всім присутнім міні-вистави, колядки, вітали з Новим роком і Різдвом Христовим. Не обійшлося, звісно, без традиційних подарунків, які щедро дарував Тульчинський міський голова Весняний В.М.
,,Твій біль і мужність, Україна, в серці нашому збережемо” – під такою назвою відбувся круглий стіл до Дня Соборності України, учасниками якого представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, освіти, громадські організації. Бібліографічний огляд ,,Від серця до серця, від краю до краю” доповнив виступи учасників.
Цікавими були уроки історії, інформаційні години, дайджести, присвячені голокосту України та пам’яті героїв Крут  на теми:
,,Просвітньої дороги – свічка чорна”;
,,Ми канемо у вічність молодими”.
До Дня рідної мови відбулося свято на тему ,,Тебе у спадок віддали мені мої батьки і предки невідомі”. Учасниками були студенти та учнівська молодь закладів освіти міста. На заході звучали кращі зразки художніх творів, ліричні вірші поетів-класиків, поетів-сучасників, прозові уривки творів. Читці звернулися до творчості місцевих поетів – М.Ясакової, Н.Погребняк, Л.Маслової, В.Терпецької.
Це було справжнє свято для всіх присутніх – шанувателів рідного слова.
Шевченківські дні ,,Шевченко для всіх поколінь”, які проходили в районній бібліотеці з 7 по 14 березня, збирали чималу кількість користувачів.
В бібліотеці діяла книжна виставка ,,І голос твій нам души окриля”.
Засідання літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг”, присвячене творчості Тараса Шевченка і Лесі Українки, об’єднало дивовижний поетичний світ двох національних велетнів духу. Про значення таких знакових постатей як Українка і Кобзар, говорили у своїх виступах Любов Маслова та Марія Ясакова. Коментований перегляд на тему ,,Щедрі суцвіття творчості Л.Українки та Т.Шевченка” доповнив виступи учасників літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг”.
,,Свято визволення Тульчина” відбулося в читальному залі саме в день визволення міста від німецько-фашистських загарбників. Зустріч з ветеранами-визволителями пройшла за сприянням міської ради, підприємців міста. Спільно з районним будинком культури проведений захід дарував колишнім воїнам гарний відпочинок. З вітальними словами до учасників свята звернулись голова райдержадміністрації Бузік А.С., голова районної ради Авраменко О.П., голова міської ради Весняний В.М. Вони висловили шанобливе ставлення до воїнів-ветеранів. Кавалери трьох орденів Великої вітчизняної війни Г.Потапенко та А.Бабич ділились своїми спогадами. Ще довго звучали пісні на честь ветеранів війни, ще довго колишні солдати обмінювались вітаннями та спогадами про минуле лихоліття війни.
До 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років і Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни відбулося засідання круглого столу на тему ,,Не допустити протистояння і екстремізму” за участю керівників ряду структурних підрозділів райдержадміністрації, районної ради, голів районних осередків політичних партій, громадських організацій, місцевих ЗМІ. Виступили: депутат В.Бондар, голова районної організації ,,Партії регіонів” В.Токарєв, завідувач сектору з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ апарату райдержадміністрації Ю.Хмелевський. На завершення був проведений бібліографічний огляд ,,Пам’ять про них не згасне, пам’ять про них свячена”.
Презентація виїзної книжкової виставки ,,Конституційний лад, і рух, і слід у душах наших відгуки шукає…”, присвячена 15-ї річниці Конституції України, відбулася в Тульчинському училищі культури. Представлені матеріали доповнювала фотовиставка В.Вігуржинського, яка закликала всіх учасників до взаєморозуміння та бажання всіх людей працювати спільно за зміцнення єдиної для всіх Української держави.
Круглі столи, інформаційні години, психологічні тренінги під назвами ,,Знати сьогодні, щоб жити завтра”, ,,Вмій сказати – Ні наркотикам, Ні хворобі віку” відбулися в читальному залі районної бібліотеки за сприяння Районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (РЦССДМ). Серед запрошених були студенти навчальних закладів міста, учнівська молодь. Лікар-нарколог Центральної районної лікарні Л.Зайцева, психолог Училища культури О.Песляк провели тренінгові вправи в ігровій формі. Також був демонстрований документальний фільм про роз’яснення розповсюдження ВІЛ-інфекції. Всім учасникам були роздані інформаційні матеріали з профілактичної тематики.
Традиційні творчі зустрічі, бенефіси, вечори-портрети, презентації набули великої популярності у користувачів бібліотеки.
Новинкою року була презентація поштових марок та листівок під назвою ,,Історія України-Русі” , присвячена 20-річчю Незалежності України. Організатор виставки Г.Пащук зібрав 170 сторінок з марками історії минулого України і поєднав з сучасною історією. Філологічно-філателістична виставка мала багато позитивних емоцій у користувачів бібліотеки.
Творчий вечір члена літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг” поетеси і художниці, авторки кількох збірок Алли Гавришко-Бабічевої, зібрав чималу кількість учасників. Присутнім презентувалися картини, написані художницею впродовж останнього періоду. Особливу зацікавленість викликала галерея портретів, які виконані простим олівцем. На початку лунало ліричне поетичне слово з нової збірки А.Гавришко ,,У яскравих перлинах души”. Про життєвий та творчий шлях авторки повела присутніх ведуча вечору поетеса Н.Погребняк.
,,Поетичне повернення О.Танцюри” – під такою назвою відбувся вечір-пам’ять члена літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг” Олександра Танцюри.  Було презентовано його поетичну збірку ,,Там де сумують журавлі”. Ведучі вечора, члени літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг” Ю.Хмелевський та С.Прилипко (автори передмови до збірки) почали зі слова-спогаду про автора. Звучали вірші поета:
,,Сорочка та хрестик”;
,,Я учора побачив лелеків.
Захід нікого не залишив байдужим.
,,Бібліотека запрошує на Родинне свято”. Під такою назвою відбулось родинне свято Громатенків. Глава сім’ї – Громатенко Андрій Петрович – ветеран Великої Вітчизняної війни, користувач районної бібліотеки святкував 90-річний ювілей. Родина, сім’я – це найвеличніше багатство кожної людини. Вшанування родини, батьків, дітей, онуків, правнуків – це як заклик до єднання.
Виступи друзів, рідних, слова побажання, пісні в дарунок ювіляру; щедра і тепла розмова ведучої поетеси, члена літературно-мистецького об’єднання ,,Оберіг” Н.Погребняк, радували всіх учасників родинного свята.
Нурізянова Т.П.


nurizjanova

Немає коментарів:

Дописати коментар