14 лют. 2012 р.

Урок-концерт Фолюшняк Є.В

(розгорніть рамочку, натиснувши на слов «Детальніше» під нею)


,,Ти знаєш, що ти – людина...!”

Урок-концерт, який відбувся в Тульчинській центральній районній бібліотеці, організувала і провела завідувач заочним відділом училища культури Фолюшняк Є.В. Тісна співпраця циклової комісії бібліотечних дисциплін та діловодства училища дає можливість кращому інноваційному забезпеченню процесів бібліотечної роботи, використовуючи при цьому різні форми і методи. Так, на методичному семінарі був проведений урок-концерт.

Метою його було ознайомити працівників районної бібліотеки, сільських бібліотек-філій, шкільних бібліотек з творчістю видатного українського поета Василя Симоненка, 75-річчя від дня народження  якого відзначено у 2010 році, та оглядово з творчістю поетів-шестидесятників Л.Костенко, Б.Олійника, Д.Павличка, І.Драча, М.Вінграновського, В.Стуса. Показати вагому роль поетичного слова та української пісні в відродженні національної культури, традицій і звичаїв нашого народу.
Вступне слово викладача Є.В.Фолюшняк про те, що сьогоднішня освіта – це не лише передавання молодій людині певної суми знань, а виховання інтелектуальної розвиненої творчої особистості, формування в неї загальнолюдських, моральних цінностей і переконань, звичок та почуттів. Формування майбутнього бібліотечного спеціаліста, як професіонала спроможного до високопродуктивної творчої праці. Це одне з головних завдань викладачів  циклової комісії бібліотечних дисциплін та діловодства. Саме і тому були задіяні студенти третіх курсів бібліотечного, ділового, хореографічного та режисерського факультетів. Декламуючи вірші Василя Симоненка ,,Мій родовід”, ,,Україні”, ,,Земле рідна”, ,,Грудочка землі” – студенти зуміли донести до глядача основне, як за такий короткий час В.Симоненко зумів створити свою школу в українській ліриці.
Адже і сьогодні – сучасні його акценти на любов до рідної Вітчизни, до землі, до мови, матері, не дають нам задрімати, заснути, будять уяву та наставляють на шлях істини. Поет звертається до таких, як ми з вами, віршем ,,Ти знаєш, що ти – людина...!”
У виступі викладачів Л.Грушко, В.Яковлевої, А.Коваль звучали українські народні пісні ,,Ой, горе тій чайці”, ,,Ой, у полі три тополі”, ,,Звучи рідна мова”. Ніби й десятки разів переспівані, а відкривалися для слухачів новими, досі не знаною гранню, що очищає душу, як молитва до Господа.
 В день свого двадцятиліття Василь Симоненко несподівано написав рядки сповнені трагічного пророцтва, щодо своєї долі:
,,Не докорю ніколи і нікому,
Хіба на себе інколи позлюсь,
Що в двадцять літ в моєму серці втома,
Що в тридцять смерті в очі подивлюсь.”
Поет не вгадав своєї смерті на один рік. Така вже доля немилосердна України, що її найкращим синам і дочкам судилося несправедливо коротке життя. В українську літературу В.Симоненко увійшов ще молодим, але цілком сформованим з великим художнім і моральним потенціалом поета, який згодом став символом правди художнього слова і незрадливої захоплюючої любові до України. Отож, пам’ятаймо, що кожна творча особистість формується в певних життєвих обставинах. Симоненко – це вже наша з вами історія. А власну історію обминати не можна. Василь Симоненко – лицар честі, який гордо йшов на повний зріст і дивився перед собою мужніми очима мужицького сина.
,, І на стежках, порослих будяками,
Що оминали зморені діди
Я залишу мужицькими ногами
Хай не глибокі, та чіткі сліди.”
На завершення звучала у виконанні всіх учасників уроку-концерту пісня на слова В.Симоненка ,,Виростеш ти, сину”. Тож залишається лиш подякувати організатору цих заходів, які надихають нас, бібліотечних працівників на створення неповторних форм бібліотечної роботи, на прославлення історичних постатей, що цікавлять користувачів бібліотек. А теми для нових форм своєї роботи Є.Фолюшняк черпає із спілкування з людьми. У цьому переконався кожен, хто знайомий з її творчою діяльністю. Вона засвідчила високу майстерність і культуру, дбайливе ставлення до народних традицій. Неповторність яких вабить до себе, надихає і випромінює добрий настрій та позитивну енергію. У кожній справі є люди, які своїм запалом, ідеями роблять її прекрасною.
Завідувач відділом обслуговування центральної районної бібліотеки Нурізянова Т.П. 


nurizjanova

Немає коментарів:

Дописати коментар