20 квіт. 2012 р.

Великодня писанка


(розгорніть рамочку, натиснувши на слов «Детальніше» під нею)



Пасхальна радість на Землі й на небі,

Пасхальна радість у серцях людей!


Христос Воскрес!


Щиро відчуваючи радість Великодня, ми відкриваємо своє серце Христу Спасителю і живемо цим піднесенням цілий рік.  Тож на передодні Великодня у залі читального залу нашої бібліотеки проводився майстер-клас «Великодня писанка», де була представлена майстриня  -  Мала Світлана Михайлівна.  Святкові писанки, крашанки, шкрябанки, вишивані рушники сповна розкривали духовний світ Тульчинщини.
  Саме писанка – це вістник добра, надії й радості, що центрує у кольорах, лініях  ритми небесної і земної краси. Беручи до рук це маленьке диво, дивуєшся, як писанкарство дійшло до сьогоднішніх днів, зберігаючи народну традицію і особливості  колориту українського  орнаменту.
  Дякуючи Богу на Тульчинщині є майстрині, які з року в рік виводять магічні знання на ніжному яйці, вважаючи своїм основним покликом  –  збереження давнього мистецтва і передання його нашим нащадкам. Завдяки їм ця тонка ниточка, що простягнулася через тисячоліття, не обірвалася і в часи занепаду нашої національної культури.
  На щастя, нині більшість людей вже не потребують розповіді, що таке писанка, а це означає, що наші  Українські традиції відроджуються.
  Майстриня Мала Світлана Михайлівна, народилася в мальовничому селі, що на березі Південного Бугу. Подільська краса природи, бабусині вишиванки і мамина пісня ще з дитинства надихали на творчість. Шановливому ставленню до історії українського народу, його традицій та звичаїв сприяло навчання у Київському університеті  Т.Г.Шевченка. Писанкарством захопилася вже будучи вчителем народознавства.
  На своїх писанках майстриня зображує символи трипільської культури і сучасної доби. Щире захоплення переросло у прекрасне мистецтво. Свої  уміння Світлана Михайлівна щедро дарує дорослим і дітям.


Нурізянова Т.П
.



nurizjanova

1 коментар: