1 квіт. 2014 р.

До 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка


(розгорніть рамочку, натиснувши на слво "Детальніше« під нею)
Відкриття книжково-ілюстративної виставки «У погляді його читаю слово», присвяченої  200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка

Відкриття книжково-ілюстративної виставки «У погляді його читаю слово» присвячене події року – 200-річчю від дня народження українського поета, письменника, апостола правди і свободи, борця за долю України,  великого Кобзаря - Тарасу Шевченку.
         На виставці представлено більше 300 видань - це твори, що вийшли на початку ХХ століття до останнього, 12-томного видання, яке вийшло в 2001-2007 роках. У фонді бібліотеки зберігаються видання, починаючи з 1950 року, а також книги, що містять репродукції живописних та графічних творів Шевченка, видання, які були подаровані земляками і надіслані з міста Торонто, Нью-Йорку, Польщі та ін.
Матеріали про життя і діяльність великого українського поета та художника Т.Г. Шевченка представлені у розділах:
«Життя Т. Шевченка - невід'ємна частина України»;
«Творчість Кобзаря - вічна книга українців»;
«Мистецький світ Т.Г.Шевченка».
 «...Він був сином мужика і став володарем в царстві духу, він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури...» Слова великого генія і нині змушують задуматися над змістом життя та жорстокості, хвилюють серце..
Презентація книжкової виставки має на меті залучити читачів до літературної спадщини Великого Кобзаря, стимулювати бажання дізнатись про особистість і творчість поета, відкрити для себе нові грані таланту українського генія, сприяти творчі здібності користувачів та засвоєння духовних цінностей свого народу.


Відкриття книжково-ілюстративної виставки «У погляді його читаю слово», присвяченої  200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка

На виконання завдань Президента України  щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка 15 січня 2014 року перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Іванович Побережник, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації К.Третьякова взяли участь у відкритті книжково-ілюстративної виставки «У погляді його читаю слово…», присвяченої ювілею Кобзаря.
Знаменна подія зібрала чималу кількість гостей в читальному залі Тульчинської центральної районної бібліотеки. Відкриття книжково-ілюстративної виставки «У погляді його читаю слово» було присвячене події року – 200-річчю від дня народження українського поета, письменника, апостола правди і свободи, борця за долю України,  великого Кобзаря - Тарасу Шевченку.
На заході були присутні представники владних структур, освітянських закладів міста та району, працівники структурних підрозділів відділу культури і туризму Тульчинської РДА, працівники шкільних бібліотек міста, члени літературно-мистецького об’єднання «Оберіг» та ін.
         На виставці представлено більше 500 видань. Розпочала презентацію Нурізянова Т.П., зав. відділу обслуговування Тульчинської ЦРБ, з огляду книг, які були представлені на виставці. В своєму виступі вона презентувала унікальні видання творів Тараса Григоровича - це твори, що вийшли на початку ХХ століття до останнього, 12-томного видання, яке вийшло в 2001-2007 роках. Тетяна Петрівна акцентувала увагу на різних видання головної збірки поезій Тараса Шевченка «Кобзаря». Зокрема, вона відзначила, що в фонді бібліотеки зберігаються видання, починаючи з 1940 року, а також книги, що містять репродукції живописних та графічних творів Шевченка, видання, які були подаровані земляками і надіслані з міста Торонто, Нью-Йорку, Польщі та ін.
Матеріали про життя і діяльність великого українського поета та художника Т.Г. Шевченка представлені у розділах:
-          «У тій хатині край села»;
-         «Гармонія пензля і слова»;
-         «У всякого своя доля і свій шлях широкий»;
-         «Між нас тобі, Тарасе, жити»;
-         «Шевченко у творчості поетів-земляків».
У заході активну участь прийняли читачі Тульчинської центральної районної бібліотеки, серед них Заболотна Валентина Вікторівна, яка прочитали поезію Тараса Шевченка «Тополя».
Літературно-музичну композицію «Казка про українське щастя та Шевченківську мрію», представили учні Тарасівської ЗШ І-ІІ ступенів Некрасова Марія, Дерев’яга Анастасія, Швець Наталія, Золтан Михайло, яку  підготовила вчитель української мови і літератури Охота Галина Василівна.
Яскравою композицією було театралізоване дійство «Вінок Кобзареві», підготовлене Тульчинською НВК-ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназії, яке вели учні 11 класу Штогріна Анна та Голда Олег. Глядачі насолодилися мистецькою грою юних акторів у сценах про життя Тараса Григоровича Шевченка «Тарасик і Оксана» - у ролях Недбайло Олена і Мельник Ілля зуміли показати високу майстерність. Яскравим фрагментом заходу стала пісня «Про Україну», яку виконала учениця М.Саманта. Все це дійство підготувала викладач Марчуковська Людмила Григорівна.
Вчителі Тульчинської ЗШ І-ІІІ ступенів № 2 Ляш Лариса та Булавук Людмила підготували літературну композицію «Я Кобзаря притисну до грудей».
«...Він був сином мужика і став володарем в царстві духу, він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури...» Слова великого генія і нині змушують задуматися над змістом життя та жорстокості, хвилюють серце - усі ці емоції відображалися у віршованих рядках поета, які декламували учні Зубар Олег та Шугало Денис.
На заході лунала поезія, присвячена Т.Г.Шевченку,  поетів-земляків – Юрія Хмелевського, Станіслава Сауляк, Алли Гавришко, Валентини Войтко.
Вся програма заходу була спрямована на вивчення спадщини Великого Кобзаря, стимулювання бажання дізнатись про особистість і творчість поета, відкрити для себе нові грані таланту українського генія, сприяння творчих здібностей користувачів та засвоєння духовних цінностей свого народу.




nurizjanova

Немає коментарів:

Дописати коментар